Description
Bazsalikom (házi fűszer)
Kiszerelése: 2 gramm
Maga a növény Indiából indult meghódítani a főzni vágyókat, itt a mai napig szent növényként tisztelik. Jól bizonyítja mindezt, hogy úgy vélik, a bazsalikom megvédi az embereket a veszélyektől, a démonoktól, és egészséggel és termékenységgel ajándékoz meg. Mivel szent növény, az ételekben ritkábban, az ájurvédikus gyógyászatban azonban annál inkább alkalmazzák a hinduk.
Ezek után már egyértelmű lehet, hogy bizony a szervezetre is kifejtheti pozitív hatásait. Illóolaja és cseranyagai értékesek, amennyiben az alábbi panaszokkal küzdesz:
- felfúvódás, emésztési panaszok,
- étvágytalanság,
- köhögés,
- magas vérnyomás,
- bőrgyulladás,
- rovarcsípés.
A fenti hatások rendkívül értékesek, ám a bazsalikomot összességében mégis az ételekbe tesszük a legszívesebben, ahol pedig egészen csodálatos hatása van! Nemcsak a mediterrán konyha kedveli, de olasz receptet aligha találsz bazsalikom nélkül. A konyhában tehát elengedhetetlen társ, de mi mindenhez adható?
- Bazsalikompesztó: igazi aduász a konyhában, hiszen receptötlet híján egy kis tésztával és sajttal szuper fogás rittyenthető belőle. Az eredeti pesztórecept friss bazsalikomot, nyers fokhagymát, fenyőmagot, parmezánt és jó minőségű olívaolajat használ.
- Mártások, szószok: a paradicsom–bazsalikom kombó minden évszakban ütős választás, akár tésztához, akár húsokhoz vagy zöldséghez adnád.
- Húspácok, kenyérfélék: citrommal és mézzel remek húspác, fokhagymával pedig bármelyik kenyérfélét feldobhatod vele.
- Desszertek: az eperrel már-már klasszikus társítás, ahogyan a citrommal is. Fagyikhoz tökéletes, de egy piskótát vagy pohárkrémet is bármikor feldobhatsz vele. A dinnye mellé igazán hűsítő lehet.
- Ecet és olaj: a bazsalikom tárolásához az ecetés az olaj is jó választás, főleg, hogy így remek öntetet is kaphatsz.
- Levesek, szendvicsek: nem csak olasz minestronéba érdemes belecsempészni, hiszen bármelyik krémleves feldobható vele. A borsó például mennyei lesz tőle, de a szendvicsedbe tett pár friss levél is jó döntés.
- Italok: lehet az italod alkoholos vagy alkoholmentes, a bazsalikom feldobja a bulit. Limonádékba, szörpökbe isteni, de a koktélok vagy egy fröccs mellé is jó választás. Uborkával, szederrel vagy áfonyával verhetetlen.
- Minden más: személy szerint a chilis babtól kezdve a rántottán át a currys ételekig bármibe szívesen beleteszem. Mivel ennyire sokoldalú, érdemes is tesztelgetni, mi mindenben mutathat még új ízvilágot.
- Bazsalikomtea: teaként is érdemes kipróbálni. Ehhez pár friss levelet apríts fel, önts rá 2,5 deci forró vizet, majd hagyd állni 5 percig! Mézzel és citrommal is élvezheted.
Reviews
There are no reviews yet.